UTR Echt
Image default
Aanbiedingen

Houten vloer, behandelen en afwerken.

Als je keuze is gevallen om een mooie houten vloer te kopen dan koop je een vloer voor het leven. Om deze vloer mooi te houden moet deze altijd behandeld worden. Wil je een mooie natuurlijke uitstraling kies dan voor een was olie afwerking. Dit wordt ook wel hard wax olie genoemd. Deze mix van natuurlijke oliën en wax zorgen dat de vloer vuil- en vochtwerend wordt. Wil je de look van het hout nog meer laten spreken dan kun je de vloer laten behandelen. Er zijn verschillende methodes, hier gaat de blog over.

Op welke manier kan een houten vloer worden behandeld?

Voordat een houten vloer een afwerklaag van was olie krijgt kan de vloer een donkerder look krijgen of een voelbaar reliëf krijgen. Dit kan door roken, schrapen, borstelen, dwars bezagen, trommelen of verouderen. 

  • Roken: Dit kan alleen bij een eiken houten vloer. Vroeger werd dit met ammoniak gedaan in rookkamers en tegenwoordig met een special vloeistof die het zelfde effect geeft. De eiken planken krijgen hierdoor een grijzere kleur, die de vloer een oude look geeft.

  • Schrapen: Machinaal wordt de vloer bewerkt zodat er een licht golvend oppervlak ontstaat. Zo lijkt het of de vloer al jarenlang belopen is en er hout weggesleten is.

  • Borstelen: de planken worden onder een ronde borstel geschoven. De zachte delen van het hout slijten zo iets weg, er ontstaan voelbare nerven en noesten.

  • Dwars bezagen. De zaag gaat hierbij lichtjes dwars over de planken, zodat je een stoere vloer met voelbaar dwars profiel krijgt.

  • Trommelen: de planken gaan als het ware in een trommel/molen en er ontstaan beschadigingen op de planken en ook aan de zijkanten van de planken. Ook dit geeft weer een oude look.

  • Verouderen: op de planken worden beschadigingen aangebracht zoals deukjes en gaatjes. Dit geeft ook weer een oude uitstraling.

(Natuurlijk kun je deze behandelingen ook nog combineren)

Hoe wordt de vloer afgewerkt?

Nadat de vloer eventueel een behandeling heeft ondergaan als de nieuwe vloer alleen afgewerkt moet worden, gaan de vloerdelen naar de “oliestraat”. Hier worden de planken met was olie behandeld. Alle houten vloeren worden twee keer behandeld. De eerste laag, naturel of een kleurolie trekt in de plank. Bij een kleurolie hechten de kleurpigmenten zich in en op het hout. Heb je een behandelde vloer dan zie je de kleurpigmenten nog duidelijker. Daarna komt de afwerklaag erop, deze droogt als het ware op de plank. De afwerklaag zorgt er voor dat de houten vloer vuil- en vochtwerend wordt. Toen dit allemaal nog handmatig werd gedaan duurde het een kleine week, voor de vloer legklaar afgeleverd kon worden. Nu zijn er speciale machines met UV licht, die dit proces versnellen. Naast dat het nu veel sneller gaat is de afwerklaag door de snelle UV droging nog sterker en beschermt du nog beter.

Waar koop je een onbehandelde houten vloer of een vloer die geheel naar wens afgewerkt wordt?

Wil jij ook een houten vloer helemaal naar wens laten behandelen? Of wil je wel eens weten welke keuzes hierin zijn ga dan naar een speciaalzaak in houten vloeren. Denk hierbij eens aan Bebo Parket. Je vind er een groot assortiment onbehandelde houten vloeren, zowel massief hut als ook lamel parket. De verkoophal staat vol met showborden, zodat je de verschillende behandelingen en afwerkingen goed kunt zien en vergelijken. De verkopers kunnen je hier natuurlijk alle uitleg over

https://www.beboparket.nl/