UTR Echt
Image default
Cadeau

Ik ga op kraamvisite en ik neem mee…

Als je je negen maanden hebt verheugd op de komst van de baby van je zus of vriendin, sta je natuurlijk te trappelen om die kleine te gaan bewonderen. Dat baby armbandje dat je hebt besteld, wil je zo graag aan haar geven! Misschien kan je je zelf nog wel herinneren hoe het was toen je net bevallen was. Zo trots om je kindje aan iedereen te laten zien. Moe? Nee hoor, op roze wolken en oneindig veel energie waar je ook niet van begreep waar die vandaan kwam.

Zo kan het natuurlijk zijn, maar ook heel anders. Iedere moeder is anders, elke bevalling verloopt anders. Je kan van te voren van alles bedenken hoe iets gaat lopen, maar niets is veranderlijker dan de mens.

Vooraf even overleggen

Overleg vooraf met haar hoe ze dat ziet. Wil ze meteen dat je op de stoep staat of overleg je met haar naasten hoe het is gegaan? Tegenwoordig kun je natuurlijk ook heel makkelijk videobellen om haar te zien en te laten weten hoe trots je op haar bent. Langsgaan in het ziekenhuis is misschien niet zo’n goed idee, laat dat even achterwege tot ze weer thuis zijn.

Het kan ook zijn dat ze helemaal geen bezoek willen ontvangen en je uitnodigen voor hun kraamfeest, waarbij alle familie en vrienden in een keer bij elkaar komen.

Wat neem je mee op kraamvisite?

Je neemt natuurlijk een kraamcadeau mee. Iets voor de baby, iets voor haar, misschien iets voor de kinderen die ze al heeft. Het gaat om de attentie, maar een cadeau voor de geboorte is wel specialer dan een ‘normaal’ cadeau. Vaak heeft het een bijzondere waarde en wordt het als aandenken bewaard voor later, zoals bij de sieraden die ik natuurlijk maak. 

Eten voor de kraamvrouw

Neem iets lekkers mee of kook een maaltijd. Misschien niet iets waar je aan dacht, maar hoe druk het met een baby is kom je bijna niet toe aan eten maken. En als je als visite dat dan meeneemt, dan zijn ze daar vast heel blij mee. Heb je een specialiteit? Neem dat dan mee. Iets dat je kan bewaren en makkelijk kan opwarmen. En dat is ook nog eens heel leuk om te maken.

Mooie foto’s van die eerste dagen

Heb je een goede camera en kan je er mee overweg? Misschien is het dan een leuk idee om deze mee te nemen. Zo kan je de kersverse moeder vastleggen in haar nieuwe rol en omgeving. Dat hoeft helemaal niet geposeerd te zijn, juist zo’n ontspannen setting geeft het mooiste resultaat. En de uiteindelijke foto’s kan je weer in een mooi albumpje laten afdrukken en als cadeautje later geven.

Genieten

Het belangrijkste van kraambezoek is natuurlijk dat je kennis maakt met de newborn en dat je de ouders laat zien hoe blij je bent met de komst van hun kleine. Je blijft niet te lang en luistert vooral. Je gaat voor hun en niet om je eigen verhaal te doen. Geniet lekker van de kleine, als je deze mag vast houden. En probeer aan te voelen wanneer het tijd is om weer naar huis te gaan.

Die baby is is er nog wel even en je kan vaak genoeg langsgaan. Maar die eerste kennismaking is en blijft heel bijzonder. Genieten!