UTR Echt
Image default
Aanbiedingen

De beste tips voor een milieuvriendelijk leven

Door de toenemende ecologische problemen is nu de tijd om zelf een steentje bij te dragen aan duurzaam en verantwoord leven. Door de enorme CO2 uitstoot en het massale gebruik van plastic warmt de aarde steeds verder op, met catastrofale gevolgen voor alles wat leeft op aarde. Gelukkig kunnen we door middel van duurzaam leven helpen in het tegengaan van de klimaatcrisis. Met de volgende tips kun jij je leefstijl duurzamer maken!

 

Wat te doen met al dat papier en plastic? Recyclen!

De eerste tip is om te beginnen met het recyclen van papier en plastic. Er wordt namelijk jaarlijks ontzettend veel afval weggegooid, terwijl dit afval prima hergebruikt kan worden. Het opnieuw gebruiken van materialen heet recyclen. Er wordt dan iets nieuws van het oorspronkelijke product gemaakt. De eerste stap tot recyclen is door het afval te scheiden. Het achteraf scheiden van afval is bijna niet mogelijk, en daarom begint afval scheiden thuis. Voor het scheiden van afval zijn verschillende containers nodig. Een container huren Amersfoort kan onder andere bij RecycleBak.nl. Daarnaast kunt u ook een container huren Hilversum bij RecycleBak.nl. 

Heb je dat ene kledingstuk écht nodig?

De volgende tip is om bewuster kleding te kopen. Jaarlijks koopt de gemiddelde Nederlander 46 nieuwe kledingstukken. Een groot deel van de gekochte kleding belandt in de kast en wordt hooguit een aantal keer gedragen. Daarom is het verstandig om eerst goed na te denken over het kopen van dat ene kledingstuk, voordat je het roekeloos in je winkelwagen gooit. Behalve dat de productie van kleding enorm veel CO2-uitstoot tot gevolg heeft, is er ook veel water en land nodig, wat leidt tot ontbossing en dus verminderde biodiversiteit. Daarnaast wordt veel van onze bestelde kleding verstuurd, wat ook veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Dit voorkomen is simpel; koop minder kleding. Hierdoor leef je al een stuk duurzamer.

 

Laat die hamburger maar liggen

Ook het eten van vlees heeft een zware impact op de aarde. De vleesindustrie is een van de meest schadelijke milieuvervuilers. Behalve dat de dieren veel CO2 uitstoten, wordt er ook veel water gebruikt voor de productie van vlees. Één stukje biefstuk kost al 15.000 liter water. Door een of twee dagen per week geen vlees te eten, ben je al een stuk duurzamer bezig. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook genoeg vleesvervangers, dus zul je dat stukje vlees niet echt missen.  

 

Ook voedselverspilling zorgt voor milieuvervuiling

Daarnaast speelt voedselverspilling ook een grote rol in milieuvervuiling. Jaarlijks verspilt de gemiddelde Nederlander 34,3 kilo aan eten. De teelt van dit voedsel heeft veel water, CO2-uitstoot en energieverbruik gekost. Het is dus behoorlijk zonde om al dat kostbare eten weg te gooien. Om die reden is het invriezen van kliekjes een aanrader, zodat je het later op kunt eten. Door het eten in te vriezen gaat het ook nog eens veel langer mee.  Daarnaast bespaar je hiermee ook nog eens een hoop geld. 

 

Andere tips voor een milieuvriendelijker leven

Korter douchen is ook een stap in de richting van een duurzamer leven. Er spoelt gemiddeld 6 liter water per minuut door de doucheput. Door minder lang te douchen verspeelt u natuurlijk al een stuk minder water, maar door ook (gedeeltelijk) koud te douchen is er minder uitstoot. 

Ook bestaan er waterbesparende douchekoppen, waardoor u langer onder de douche kunt staan zonder heel niet-duurzaam bezig te zijn. 

 

Als laatste; behalve dat autoritjes met de huidige benzineprijzen veel geld kosten, zijn ze ook nog eens behoorlijk vervuilend. Om die reden is het verstandig om de trein te pakken. Op die manier bespaar je geld, én draag je bij aan een betere wereld.