UTR Echt
Image default
Horeca

Creëer sfeer met de juiste horeca verlichting

 Indien je onderneemt binnen de horeca dan weet je als geen ander dat de juiste sfeer erg belangrijk is. Een horecagelegenheid zonder sfeer is namelijk als een voetbalwedstrijd zonder voetbal, het leuke en gezellige is er dan namelijk niet. Naast bijvoorbeeld een charismatische barman of barvrouw is het spelen van muziek een goede sfeermaker. Waar veel horeca exploitanten echter minder aandacht aan besteden is geschikte horeca verlichting. Of dit nu in een café is of in een grote discotheek, de juiste verlichting zorgt voor het maken of kraken van de horeca gelegenheid. Indien de verlichting namelijk niet op orde is kan dit storend werken voor bezoekers. Je bent bijvoorbeeld vast wel eens in een discotheek geweest waar de verlichting constant in je ogen schijnt. Dit soort storende zaken wil jij als ondernemer binnen jouw horeca gelegenheid natuurlijk voorkomen. Daarom geven wij jou in dit artikel informatie over de verschillende soorten horecaverlichting. Na het lezen ben jij in staat om een gezellige sfeer te creëren binnen jouw restaurant, café of discotheek.

Waarom is geschikte verlichting binnen de horeca van levensbelang?

Net zoals binnen andere ondernemingen heeft ook de verlichting binnen een horeca gelegenheid sterke invloed op zowel de productiviteit van de werknemers als de gesteldheid van de gasten.

Een goed verlichte gelegenheid zorgt bijvoorbeeld voor een goed overzicht voor de bediening. Zij kunnen goed zien wat er allemaal aan een tafel gebeurt en of iemand bijvoorbeeld zijn of haar drankje op heeft. Indien het binnen een restaurant erg donker is kan dit zorgen voor onoverzichtelijkheid en onveilige situaties. Personeel kan namelijk niet goed zien wat de stand van zaken is aan een tafel en kan bijvoorbeeld de grond moeilijk zien. Hierdoor bestaat de kans dat personeel bijvoorbeeld uit glijdt over een vork die op de grond is gevallen. Een goede verlichting is kortom dus belangrijk voor de productiviteit en veiligheid van uw werknemers.

Naast deze productiviteit is de verlichting ook erg belangrijk voor de sfeer binnen uw horecagelegenheid. Gedimde verlichting zorgt bijvoorbeeld voor een gezellige en intieme sfeer terwijl felle verlichting zorgt voor activiteit. Bedenk als horeca exploitant dus goed welke sfeer u binnen uw gelegenheid wilt creëren. Belangrijk hierbij is om voor de juiste soort verlichting te kiezen. Daarom geven wij hieronder informatie over enkele belangrijke soorten horecaverlichting.

Railspots

Een veelgemaakte keuze binnen horeca verlichting is het toepassen van railverlichting.

Bij dit type verlichting wordt er rails in het plafond geplaatst waaraan de spots vervolgens kunnen worden bevestigd. Het voordeel van dit type verlichting is dat de rails gemakkelijk in elke gewenste opstelling kunnen worden geplaatst. Het is dus mogelijk om zelf een geschikte indeling te maken van waar de verlichting nodig is binnen jouw horecagelegenheid. Hiernaast is het ook mogelijk om de spots binnen de rails te verplaatsen. Indien nodig is de opstelling van de verlichting dus binnen een handomdraai veranderd. Ideaal wanneer jij als horeca exploitant bijvoorbeeld veel evenementen houdt en vaak andere verlichting wenst.

Naast de flexibiliteit op het gebied van de indeling door het gebruik van de rails is het ook mogelijk om zogeheten 3-faserails te gebruiken. Bij dit type rail-of spotverlichting is het mogelijk om de verschillende lampen op één rails afzonderlijk van elkaar te bedienen. Je kunt er dus voor kiezen om bijvoorbeeld 2 spots vol te laten draaien en één spot te dimmen voor wat sfeerverlichting. Kortom is het gebruik van railspots dus erg handig voor een horecagelegenheid vanwege de flexibiliteit van het product. Laat je bijvoorbeeld inspireren door het aanbod railspots van Bedrijfsverlichting.nl.

Inbouwspots

Wanneer je als ondernemer weinig omkijken wilt naar je verlichting dan is het verstandig om te kiezen voor inbouwspots. Deze compacte spots worden in het plafond ingebouwd waardoor deze op een nette manier kunnen worden weggewerkt. Het handige van dit type verlichting is het feit dat er geen aparte armaturen hoeven worden aangeschaft of worden gemonteerd. Ook is het plaatsen van inbouwspots een gemakkelijke klus doordat de lampen erg compact zijn.

Voor toepassingen binnen de horeca is deze verlichting uitermate geschikt. Naast het feit dat deze namelijk netjes weggewerkt zijn in het plafond zijn ze ook nog eens dimbaar. Hierdoor kunnen ze ook gemakkelijk gebruikt worden als bijvoorbeeld sfeerverlichting.

Richtspots

Heb je binnen jouw horecagelegenheid bijvoorbeeld een klein podium hebt of een ander deel van de ruimte welke expliciet belicht moet worden? Dan is het handig om eens te kijken naar de verschillende toepassingen van richtspots. Dit type verlichting is eigenlijk identiek aan inbouwspots. Richtspots kunnen echter draaien en daarom is het mogelijk om deze als een schijnwerper te gebruiken om bijvoorbeeld iemand op een klein podium te belichten. Ideaal dus voor horeca gelegenheden die behoefte hebben aan flexibele inbouwspots.