UTR Echt
Image default
Verbouwen

Alles wat je wilt weten over hardhout

 

Als je je wel thuis voelt in het klussen, met je handen werkt of veel van meubilair weet heb je de term waarschijnlijk al vaker voorbij horen komen: hardhout. Als het op hout aankomt vallen er verschillende soorten onderscheid te maken. In het geval van hardhout hebben we dus te maken met een onderscheid tussen hardhout en zachthout. In dit artikel gaan wij dieper in op wat hardhout precies is.

Hardhout en zachthout

Er zit dus een verschil tussen hardhout en zachthout. In principe gaan beide begrippen overigens niet over één type hout. Dit is een fout die veel mensen maken als ze denken aan hout. Beide hardhout en zachthout zijn verzamelnamen voor een grote groep verschillende soorten hout. Hetgene wat alle houtsoorten die onder hardhout vallen met elkaar gemeen hebben is dat zij allemaal afkomstig zijn van loofbomen. Hardhout wordt daarom soms ook loofhout genoemd. Zachthout ken je waarschijnlijk beter onder een andere naam, namelijk: naaldhout. Hierbij zit er nog een verschil tussen het groeitempo van deze twee groepen bomen. Hardhout groeit over het algemeen een stuk langzamer, waardoor het vaak ook duurder is. Zachthout is in verhouding dus redelijk goedkoper, maar daardoor ook minder bestand tegen zaken zoals extremere weersomstandigheden.

Betrouwbaar hardhout

Hardhout is dus beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden en gaat langer mee dan de verschillende soorten zachthout. Dit heeft ervoor gezorgd dat men over het algemeen een erg betrouwbare indruk heeft gekregen van hardhout. Dit type hout wordt dan ook vaak gebruikt voor constructies die buiten staan en erg stevig moeten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vlonder of veranda. Bepaalde typen hardhout, zoals bijvoorbeeld eikenhout en mahonie, worden hiernaast ook vaak gebruikt in meubels zoals kasten en tafels.

Klussen met hardhout

Het klussen met hardhout valt dus erg aan te raden als je graag aan de slag wilt met een buitenproject. Zoals met alle houtsoorten het geval is, heeft hardhout ook een aantal nadelen. Misschien de meest bekendste hiervan is de prijs van hardhout. Juist doordat het zo lang mee gaat is het dus ook duurder dan zachthout. Voordat je een keuze maakt voor geschikt hout is het dus een goed idee om verschillende soorten hout met elkaar te vergelijken!