UTR Echt
Image default
Bedrijven

Wat is een koelvest en hoe werkt het?

Wat is een koelvest en hoe werkt het?

Werken in warme omstandigheden kan echt oncomfortabel zijn, vooral als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Toch worden veel werknemers in Nederland dagelijks of wekelijks geconfronteerd met werkomstandigheden waarin onder hoge(re) temperaturen moet worden gewerkt. Wanneer de temperaturen op het werk stijgen, kunnen medewerkers ziek worden van de warmte. Verkoelende kleding is in dit geval een verademing! Een voorbeeld van verkoelende kledij is het koelvest. Koelvesten zorgen op verschillende manieren voor verkoeling. Meer informatie over deze vesten vindt u hier.

Wat is een koelvest?

Een koelvest is een type kleding dat je koel houdt, vooral wanneer je in de warme of het omstandigheden werkt of bent. Het belangrijkste doel van hedendaagse koelvesten is ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende gekoeld wordt bij werkzaamheden in warme of hete situaties, maar ze zijn ook gunstig voor motorrijders die op warme zomerdagen een ontspannende motorrit willen maken.

Voorbeelden waar de koelvest wordt gebruikt

De koelvesten kunnen toegepast worden bij een aantal situaties en beroepen. Ze kunnen worden gebruikt door:

  • Fietsers en motorrijders die op warme zomerdagen willen afkoelen.

  • Mensen die buiten werken in extreme hitte of urenlang worden blootgesteld aan zware fysieke activiteiten.

  • Brandweerlieden, politieagenten en andere hulpverleners die gedurende langere tijd in hoge temperaturen werken.

Hoe werkt het en welke soorten koelvesten zijn er?

Verkoelende kleding heeft een aantal voordelen. Maar hoe werken de koelvesten die worden gebruikt om dragers koel te houden? Er zijn twee hoofdtypen koelvesten: hydrogel-koelvesten en PCM koelvesten. Hydrogelvesten kunnen voor gebruik 20 minuten in koud water of in de vriezer worden gelegd en zorgen voor drie dagen koeling. PCM staat ook wel voor ‘Phase Change Material’. Dit houdt in dat deze vesten ook veilig zijn bij brand.

Interesse in het kopen van een koelvest? Bezoek nu de webwinkel van een specialist en kies uit een ruim assortiment verkoelende kleding.