UTR Echt
Image default
Eten en drinken

Indian Pale Ale bier

India Pale Ale bier, oftewel IPA, is een bierstijl die intussen vast in de schappen ligt. Je kunt dit bier herkennen aan de gouden kleur en de ‘hopppige’ smaak. Dit laatste wil zeggen dat het bier een typische bittere smaak heeft. Veel bierliefhebbers waarderen deze eigenschappen. Maar, weet je ook waar deze bierstijl vandaan komt? In dit artikel leggen we je meer uit over het ontstaan van IPA-bier, welke variaties er zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de IPA op zijn lekkerst drinkt. 

 

Waar komt de IPA vandaan?

In de 17e eeuw waren de Britse troepen in India gestationeerd. Het was op dat moment te heet om bier in India te brouwen. De reis per schip vanuit Groot-Brittannië naar India zou zo’n 6 maanden duren. Dit was te lang om normaal bier goed te houden. Gelukkig kwamen de brouwers erachter dat het ingrediënt hop niet alleen de smaak aan het bier geeft, maar dat het er ook voor zorgt dat bier langer houdbaar is. Het zachte geschommel van de schepen zorgde er ook nog eens voor dat het hop mooi in het vat kon circuleren. Zo werd de India Pale Ale geboren. Een bitter bier met een hoger alcoholpercentage dat lang goed bleef. 

 

Welke soorten IPA bestaan er?

Dat de IPA sindsdien steeds populairder geworden is kan niet ontkend worden. Tegenwoordig zijn er tal van variaties op het bier. Iedere stijl heeft zijn eigen smaak en karakter. Hieronder laten we je wat verschillende soorten IPA-bier zien:

 

  • English Style IPA

De originele IPA-stijl waar iedere andere stijl zijn oorsprong heeft gevonden. Britse IPA’s hebben een gouden kleur. De Britse hop die gebruikt wordt zijn grasachtig van aard en hebben een licht Citrus karakter. Meestal hebben ze een alcoholpercentage rond de 6-7%.

 

  • West Coast IPA

De West Coast IPA is uitgevonden in Californië. De inspiratie van deze stijl kwam van de Britse IPA, maar is aangepast door het gebruik van Amerikaanse hop. Deze bieren zijn vaak iets minder droog dan de Engelse stijl, maar wel een stuk bitterder qua smaak. 

 

  • East Coast IPA

Dit is een relatief nieuwe stijl. De East Coast IPA is gebaseerd op de West Coast, maar heeft één belangrijk verschil: gist. De brouwers aan de oostkust gebruiken Britse gisten. Deze gisten geven een smaakboost, waardoor er minder hop gebruikt hoeft te worden. 

 

Wanneer is een IPA-bier op zijn lekkerst?

IPA’s zijn het lekkerste wanneer ze zo vers mogelijk gedronken worden. Dit komt omdat IPA een bier is met veel hop. Wanneer hop wordt blootgesteld aan Uv-licht (zon), warmte en zuurstof, dan verdwijnen de hoparoma’s. Daarom is het dus belangrijk om IPA-bier altijd in het donker en bij voorkeur koel te bewaren. Bij Brouwerij Eleven hebben wij hiervoor gezorgd door ons IPA-bier in blikken te verkopen. Zo vind je bijvoorbeeld de ‘Tony Manjana’. Een bier met tonen van Citrus, maar wel de typische bittere IPA-smaak. Of de serie van ‘The Road Warriors’. Dit zijn IPA’s die gebrouwen zijn met een Noorse gist. Ook dit bier heeft frisse Citrussmaken, maar ook een grassig karakter. We zijn benieuwd welke jou favoriet is!