UTR Echt
Image default
Dienstverlening

Het Kleurschema met hijsbanden

Hijsbanden worden vaak gebruikt om zware lasten te tillen of te verplaatsen. Om de veiligheid te waarborgen en fouten te voorkomen, worden hijsbanden vaak gekenmerkt met kleurcodes. In dit artikel zullen we het kleurschema met hijsbanden nader bekijken en uitleggen wat dit schema precies inhoudt. Wilt u liever gelijk meer informatie over uw elektrische takel laten keuren? Dat kan!

Doel van het kleurschema met hijsbanden

Het kleurschema met hijsbanden is ontworpen om het veilig gebruik van hijsbanden te bevorderen en fouten te voorkomen. Door het gebruik van kleurcodes kunnen operators de hijsbanden identificeren en selecteren die geschikt zijn voor een bepaalde taak. Dit vermindert het risico op ongevallen en verbetert de efficiëntie van de operaties.

Kleuren van het kleurschema

Het kleurschema met hijsbanden is opgedeeld in verschillende kleuren die elk een specifieke betekenis hebben. De kleuren zijn over het algemeen gestandaardiseerd, hoewel er enige variatie kan zijn tussen verschillende industrieën en landen.

  • Groen – Groene hijsbanden worden gebruikt voor het tillen van lichte lasten. Ze hebben een laag draagvermogen en zijn meestal gemaakt van nylon.
  • Blauw – Blauwe hijsbanden hebben een hoger draagvermogen dan groene hijsbanden en worden gebruikt voor het tillen van middelzware lasten. Ze zijn meestal gemaakt van polyester of polypropyleen.
  • Geel – Gele hijsbanden zijn geschikt voor het tillen van zware lasten. Ze hebben een hoog draagvermogen en zijn meestal gemaakt van polyester of polyamide.
  • Rood – Rode hijsbanden hebben een zeer hoog draagvermogen en worden gebruikt voor het tillen van zeer zware lasten. Ze zijn meestal gemaakt van polyamide of aramide.
  • Zwart – Zwarte hijsbanden worden gebruikt voor het tillen van bijzonder zware lasten. Ze hebben het hoogste draagvermogen van alle hijsbanden en zijn meestal gemaakt van polyamide of aramide.
  • Oranje – Oranje hijsbanden worden gebruikt voor het tillen van chemische vaten. Ze zijn gemaakt van speciale materialen die bestand zijn tegen chemische stoffen.
  • Paars – Paarse hijsbanden worden gebruikt voor het tillen van radiografische en magnetische testapparatuur. Ze zijn gemaakt van materialen die geen invloed hebben op de testresultaten.

Gebruik van het kleurschema

Het kleurschema met hijsbanden wordt meestal gebruikt om de verschillende hijsbanden te identificeren en te selecteren die geschikt zijn voor een bepaalde taak. Het is belangrijk om de juiste hijsband te selecteren om te voorkomen dat de last valt, om beschadiging van de last of hijsband te voorkomen en om de veiligheid van operators te waarborgen.