UTR Echt
Image default
Architectuur

3D scannen maar 3D CAD modellen

3D scannen

3D scannen is helemaal hot! Met deze nieuwe techniek is het eindelijk mogelijk om snel, contactloos en zeer nauwkeurig onderdelen, objecten, gebouwen en installaties in kaart te brengen tot in de kleinste details. Wist u dat bij het scanproces met een 3D scanner miljoenen puntjes worden vastgelegd om deze samen te voegen tot een zogenaamde puntenwolk? Door al die kleine punten met elkaar te verbinden kan een nauwkeurig digitaal 3D beeld vastgelegd worden van een object of onderdeel. De slimme Faro Software waarmee wij werken verbindt de punten tot een model dat als een soort van net of dunne schil over het fysieke product of object wordt gelegd, en waarbij de achtergrond dan eruit wordt gefilterd (indien gewenst).

3D CAD modellen maken

Dankzij zulke 3D scans kunnen we 3D modellen maken van object. Onze 3D scanning service wordt vooral toegepast op installatieniveau waarbij productielijnen, gas- en leiding installaties, silo’s, magazijnen en gebouwen in 3D gescand worden.

Echter maakt 3D scanning het ook mogelijk om objecten in 3D vast te leggen en dit als 3D blauwdruk voor CAD software te gebruiken om bijvoorbeeld een nieuw object te maken. Zodoende kunnen verloten of kapotte onderdelen weer herbouwd worden. Deze laatste stap noemen we ook wel reverse engineering. 3D CAD modellen maken het ook makkelijker om kwaliteitscontroles toe te passen en scenario testing.

3DLS helpt u graag bij het proces van 3D scannen en reverse engineering. Wij hebben al honderden gerenommeerde bedrijven geholpen bij het in kaart brengen van installaties, objecten en gebouwen volledig in 3D. Al onze klanten hebben de meerwaarde ontdekt van 3D scanning en de vele voordelen die het biedt ten opzichte van traditioneel inmeten.

Voordelen van 3D scannen op een rij:

  • 3D scans kunnen relatief snel gemaakt worden
  • uiterst nauwkeurig dankzij niet technieken
  • breed inzetbaar voor alle branches
  • juist heel geschikt voor het vastleggen van complex vormen
  • wij maken gebruik van de 4e generatie Faro 3D scanner

3D Reverse engineering bij 3DLS

Om een bestaand ontwerp of onderdeel af te leiden tot een digitaal ontwerp is het mogelijk om gebruik te maken van reverse engineering. Onze Faro 3D scanner is dusdanig geavanceerd dat wij van bestaande producten een volledig 3D scan kunnen maken en deze kunnen exporteren met behulp van CAD. Een goed voorbeeld hiervan zijn de schoepen van schepen die wij in 3D hebben omgezet voor reverse engineering.

Dit is vooral heel handig wanneer er geen (digitaal)bouwtekening meer bestaat of nooit geweest zijn zoals onderdelen van een oude machine of oldtimer auto. Door achterstevoren te werken en te leren hoe het onderdeel is opgebouwd, kunnen wij een nieuwe bouwtekening maken wat natuurlijk ontzettend veel tijd scheelt.

Een ander voorbeeld van reverse engineering

Dankzij 3D scanning hebben wij een nieuw 3D CAD model gemaakt van een fusee die niet meer leverbaar is. Door het 3D CAD model te laten lezen door een CNC machine, is het onderdeel opnieuw ontwikkeld.

https://www.3dls.nl/