UTR Echt
Image default
Fotografie

10 tips voor wanneer je net begint met fotograferen

Wil je beginnen met fotograferen? Dan kan er ineens veel op je afkomen: compositie, apparatuur, nabewerking en nog veel meer. In dit artikel geven wij je een paar tips die jou kunnen helpen tijdens jouw opmars als fotograaf.

 

 1. Apparatuur is minder belangrijk dan je denkt
  Veel mensen denken dat hoe duurder de apparaten hoe beter de kwaliteit is. Dit is in zekere zin ook wel waar, maar je kunt vaak met een simpele camera al mooie foto’s maken. Wil je gaan beginnen met fotograferen? Probeer dan eerst foto’s je telefoon te maken. Tegenwoordig hebben telefoons zulke goede camera’s dat echte camera’s van een paar jaar geleden slecht zijn.

 

 1. Neem de tijd om de techniek onder de knie te krijgen

Niemand kan een nieuwe techniek snel onder de knie krijgen. Dit geldt ook bij het fotograferen. Wanneer je hier net mee begint is het verstandig om gewoon te kijken wat elke optie doet. Je kunt op internet wel naar tips en voorbeelden zoeken hoe het werkt, maar het beste leer je natuurlijk door het gewoon zelf te doen.

 1. Compositie hoeft niet moeilijk te zijn
  Vaak is de compositie van foto’s belangrijker dan de techniek er achter. Je kunt dan wel de juiste instellingen hebben gepakt, maar heb je een slechte compositie, dan is de foto meteen een stuk minder mooi. Plaats je onderwerp niet in het midden en let op de regel-van-derden. Ook dezelfde hoogte aanhouden als je onderwerp is een goede tip.

 

 1. Fotografeer veel
  Net als bij vrijwel alles leer je dingen door het veel te doen. Dit is ook het geval bij fotograferen. Neem dus de tijd om dingen te fotograferen. Malcolm Gladwell schreef in zijn boek Outliers de 10.000 uur regel. Wanneer je tienduizend uur besteed aan iets zul je hierin uitblinken en succes krijgen.

 

 1. Simpele foto’s
  De beste foto’s zijn simpel en hebben geen storende elementen. Je kijkt namelijk veel prettiger naar een rustige foto. Maak tijdens het schieten van foto’s gebruik van lijnen, vormen, herhalende patronen, onscherpe achtergronden en een goede compositie om je foto meer rust te geven.


Heb je nu nog tips nodig voor het fotograferen of wil je professionele foto’s laten maken? LINK Fotografie staat klaar voor jou.