UTR Echt
Image default
Bedrijven

Wat zijn energieopslagsystemen?

Duurzaamheid is een thema waar je als bedrijf niet meer omheen kan. Samen streven we naar een groenere toekomst voor de generaties die nog volgen. Hoe zorg jij dat jouw bedrijf zorgt voor een kleinere ecologische voetdruk? Misschien plaatsen jullie zonnepanelen, zijn alle papieren en plastic bekers vervangen door mokken of zorgen jullie voor een betere klimaatcontrole. Er is meer wat je kunt doen. 

Energieopslagsystemen zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie die we maken. Ben je nog niet helemaal op de hoogte van wat energieopslagsystemen zijn? In dit blog vertellen we waarom je als bedrijf moet overwegen om te investeren in een energieopslagsysteem.

Energieopslagsystemen: wat is het?

Een energieopslagsysteem is een uitbreiding van je elektrische installatie. De technologie maakt het mogelijk om elektrische energie op te slaan voor toekomstig gebruik. Waarom is dit zo belangrijk? Zonnepanelen wekken alleen energie op wanneer de zon schijnt en windmolens alleen wanneer het waait. Op een hele zonnige of winderige dag kunnen ze zelf zoveel opwekken dat een deel ervan verloren gaat. Zonde als je alle opgewekte energie ook op kunt slaan om deze op een later moment te gebruiken. 

Energieopslagsystemen bieden een oplossing door opgewekte energie efficiënter te benutten. Alle opgeslagen energie lever je weer terug aan het net op piekmomenten of wanneer er onvoldoende energieproductie is. 

Zo werkt een energieopslagsysteem

Een energieopslagsysteem slaat energie op in een grote batterij. Het systeem bestaat uit een batterij en een omvormer. De batterij slaat energie op (kWh) en de omvormer ontlaad de batterij met een vermogen in kW.

De stappen hoe een energieopslagsysteem werkt: 

  • De zonnepanelen wekken energie op.

  • De omvormer lever de opgewekte energie aan het pand en apparaten.

  • Sta je op het punt om meer energie op te wekken dan nodig is? Dan laad de batterij zich op met de opgewekte energie. 

  • De opgeslagen energie kun je op een later moment aan het pand leveren.

  • Bij een volle batterij lever je de energie aan het net terug. 

  • Wanneer geen energie wordt opgewekt dan levert de omvormer de opgeslagen energie terug aan het pand. 

  • Is de batterij leeg? Dan haal je energie tegen het inkooptarief van het net. 

Voordelen van energieopslagsystemen 

Niet alleen particulier, maar ook zakelijk profiteer je van de voordelen van energieopslagsystemen. We benoemen in dit blog de belangrijkste 3.

 

  1. Zet de stap naar CO₂-neutraal werken. Je slaat de energie op die je zelf hebt opgewekt. Daarmee ben je zelfvoorzienend op het moment dat je geen energie opwerkt.

  2. Maak jezelf onafhankelijk van energiemaatschappijen. Met de stijgende energieprijzen hebben we met zijn allen gemerkt hoe de tarieven kunnen wisselen. Zorg dat je niet meer afhankelijk bent van hoe gunstig je afgesloten contract is. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

  3. Het draagt bij aan je bedrijfsimago. Consumenten en stakeholders vinden het belangrijk dat het bedrijf waar ze voor kiezen duurzaam en milieubewust handelt. De kans is groot dat ze kiezen voor een bedrijf die actief werkt aan het verkleinen van hun impact op het milieu. 

Realiseer je duurzaamheidsdoelstellingen

Wanneer je ervoor kiest om de technologie van energieopslag te omarmen, dan zet je een stap in de richting van een groenere maatschappij. Daarnaast bespaart het je een hoop geld. Raadpleeg een elektrotechnisch installatiebedrijf naar welk energieopslagsysteem het beste past bij jouw doelen en bedrijf. Met een advies op maat maak je een goede investering waar je nog jarenlang de vruchten van plukt. Laten we ons samen inzetten voor een groenere wereld.

 

https://www.dkelektra.nl/diensten/energieopslagsystemen/