UTR Echt
Image default
Entertainment

Hoe voeg je nieuwe verdienmodellen toe aan je bedrijf?

Een verdienmodel geeft aan hoe jij je geld verdient met je bedrijf. Het is daarom een onmisbaar onderdeel in ieder ondernemingsplan. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij een verdienmodel hebt dat heel goed werkt, en dat je er één of meerdere bij wilt voegen. Of het is misschien juist zo dat je huidige verdienmodel niet zo goed werkt, waardoor je andere opties wilt gaan overwegen. In dit artikel lees je hoe je nieuwe verdienmodellen het beste kunt toevoegen aan je bedrijf. 

Doe onderzoek naar je klanten

Allereerst is het belangrijk om marktonderzoek te doen alvorens je besluit om een nieuw verdienmodel toe te voegen aan je bedrijf. Als ondernemer bezit je goud, omdat je eigenlijk al veel data in huis hebt. Informatie zoals verkoopdata, gemiddeld aankoopbedrag, meest voorkomende postcodes en de mate van herhaalaankopen bieden je inzicht in je klanten en hun gedrag. 

 

Daarnaast kun je jezelf de volgende vragen stellen:
– Waar kan ik mijn ideale klant benaderen (social media, offline enzovoorts)?
– Wat heb ik te bieden aan mijn ideale klant?
– Hoe creëer ik waarde voor mijn ideale klant? 

 

Met al deze inzichten kun jij een goed beeld vormen over wie jouw klanten zijn en wat ze van jou nodig hebben. 

Leer van je concurrenten

Naast een klantonderzoek is het ook belangrijk om te kijken naar je concurrenten. Door naar je concurrenten te kijken, leer je bijvoorbeeld wat de beste kanalen zijn om te adverteren, hoe populair de markt is onder diverse doelgroepen en/of op diverse mediakanalen en je leert of je goed zit met jouw huidige prijsstelling. Daarnaast blijf je goed op de hoogte van innovaties en ontwikkelingen in jouw branche. 

 

Door jouw concurrentie diepgaand te analyseren, ontdek je met name hoe jij het beter kunt doen dan zij. Het zet je aan het denken over je eigen onderneming of strategie en het stimuleert je eigen creativiteit. Op die manier kun jij met meer succes ondernemen. 

Kies een (extra) verdienmodel

Nadat je je klanten en concurrenten hebt onderzocht is het tijd om daadwerkelijk voor een nieuw verdienmodel te kiezen. Er zijn een hoop verdienmodellen, je kunt bijvoorbeeld een abonnementsmodel toevoegen of een online cursus model. Nu je onderzoek hebt gedaan, kun jij kiezen welk extra verdienmodel je wellicht kunt toevoegen aan jouw bedrijf en of dit rendabel is.