UTR Echt
Image default
Banen en opleidingen

Dit moet je weten over boekhouder vacatures

Ben jij op zoek naar een functie als boekhouder? Dan zit je vandaag de dag goed. Er is al jaren toenemende vraag naar zowel beginnende als ervaren professionals. Deze vraag blijft dusdanig stijgen, dat er bijna gesproken kan worden van een tekort. Boekhouder vacatures zijn op vacaturewebsite dan ook ruim vertegenwoordigd. Maar waar houdt een boekhouder zich precies mee bezig? Welk salaris ontvangt hij? En wat zijn de doorgroeimogelijkheden. Hieronder lees je enkele van de belangrijkste kenmerken van deze functie. 

De boekhouder versus de accountant

Voordat we verder in kunnen gaan op de inhoud van vacatures, is het van belang om op de hoogte te zijn van het verschil tussen boekhouders en accountants. Een eerste belangrijk punt is de rol die deze personen op zich nemen binnen een organisatie. Een accountant vervult vooral een organiserende en adviserende rol. Een boekhouder is op zijn beurt juist weer meer bezig met de praktische uitvoering van de financiële administratie. Dit neemt een groot gedeelte van zijn tijd in beslag. Een accountant besteedt daar minder van zijn tijd aan.

Opleidingsachtergrond

Alhoewel er voor het beroep van accountant geen specifieke opleiding wordt vereist, zien we in de praktijk dat het gros van de professionals over een mbo-opleiding beschikt. Een accountant heeft een accountantsopleiding op hbo-niveau of universitair niveau afgerond. Hij of zij werkt vaker dan een boekhouder voor grotere bedrijven. De boekhouder is op zijn beurt meer betrokken bij zzp’ers, eenmanszaken en kleine mkb-ondernemers. 

Het takenpakket

Het takenpakket van de boekhouder kan divers zijn en is mede afhankelijk van het bedrijf waar hij werkt. Daarom vind je in boekhouder vacatures de meest uiteenlopende functieomschrijvingen. Hierbij kun je denken aan het opmaken van facturen, het bijhouden van de salarisadministratie, het voorbereiden van btw-aangiftes, het opstellen van de jaarrekening en het verzorgen van de inkomstenbelasting. Voor een onderneming is het goedkoper om een boekhouder in dienst te nemen dan een accountant. Om diezelfde reden zijn boekhouders vaker bij kleine bedrijven werkzaam.

Op welke verdiensten mag een boekhouder rekenen?

We kunnen er eerlijk over zijn: voor iedere werkzoekende behoort de salarisinformatie tot de belangrijkste stukjes informatie van een vacaturetekst. Bij een volledige werkweek (40 uur) verdient een starter een brutosalaris tussen de € 2000,- en € 2500,-. Na enkele jaren ervaring kun je al een flinke groei doormaken. De gemiddelde boekhouder in Nederland verdient rond de € 3900,- bruto. Dit bedrag kan nog groter worden wanneer je bij een groter bedrijf werkt. 

Je toekomst als boekhouder

In salaris en functie kun je nog verder doorgroeien door je door te ontwikkelen tot assistent accountant. Je moet daarvoor wel over een flink aantal jaren ervaring beschikken. Behalve dat je veel ervaring moet opdoen, zijn ook aanvullende certificeringen noodzakelijk. Als assistent accountant werk je direct onder de accountant. Een boekhouder werkt gebruikelijk op werkdagen en gedurende kantoortijden. Wie vooral vrijheid wenst, kan ook voor zichzelf beginnen. Je dient dan echter wel rekening te houden met de financiële onzekerheid die daaraan inherent is. 

Tip: www.boekjewinst.nl